Indeling koolhydraten
Er is een verschil in de snelheid waarmee het lichaam de suikers afbreekt en hoe snel ze de bloedsuikerspiegel verhogen. Met de glycemische index (GI) kunnen koolhydraten worden ingedeeld op hun invloed op het bloedsuikergehalte. Hoe hoger de GI, hoe sneller de afbraak verloopt en hoe sneller het lichaam de suiker kan gebruiken als energiebron. Dit zijn snelle koolhydraten.
Hoe lager de GI, hoe trager en gelijkmatiger dat afbraakproces verloopt. Glucose doet de bloedsuikerspiegel het snelste stijgen, omdat dit niet nog afgebroken hoeft te worden. Het gevolg daarvan is dat de pancreas, ofwel alvleesklier, plotseling veel insuline moet maken om het bloedsuikerspiegelniveau weer omlaag te brengen.
Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron, opgebouwd uit koolstof, waterstof en zuurstof. Een koolhydraat bestaat uit suikermoleculen. We onderscheiden enkelvoudige en meervoudige suikers, maar ook verteerbaar en onverteerbaar.
Niet verteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels die niet door het lichaam kunnen worden opgenomen. De belangrijkste suikers worden als volgt opgedeeld: monosachariden, disachariden en polysachariden. Het heeft te maken met uit hoeveel koolhydraateenheden het bestaat.
Een ongeraffineerde Koolhydraten Lijst vindt je in het blog over langzame vs. snelle koolhydraten (suikers).
Wil je meer weten over hoe je je bloedsuikerspiegel stabiel kunt houden? Download de bloedsuikerspiegel checklist gratis hieronder.