Welke lab onderzoeken pas ik toe in de praktijk ?

bloedonderzoek

In ons dagelijks leven hebben we vaak last van vage klachten die we niet altijd opmerken of negeren omdat we druk zijn met werk en zorgen voor het gezin. Hierdoor missen we soms de signalen die ons lichaam afgeeft. 

Via laboratoriumonderzoek is er echter veel te ontdekken over wat er zich in ons lichaam afspeelt. Ik maak gebruik van een extern laboratorium en in dit blog deel ik welke informatie ik hieruit haal en hoe dit in z’n werk gaat voor mijn cliënten.

Soorten onderzoek die ik laat uitvoeren 

Er zijn 4 verschillende soorten onderzoek mogelijk. En dat zijn bloedonderzoek, speekselonderzoek, ontlastingsonderzoek en urineonderzoek. 

In elk type onderzoek worden specifieke markers getest. Sommige parameters zijn alleen via ontlasting of bloed vast te stellen, terwijl speeksel andere unieke inzichten biedt. Zelf maak ik niet vaak gebruik van urineonderzoek.

Loop je al langer met het idee om je gezondheid eens goed onder de loep te nemen dan kan laboratoriumonderzoek heel nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een algemeen bloedbeeld. Je kunt ook contact opnemen om te bespreken welk onderzoek het beste bij jouw situatie past.

Als ik met je ga samenwerken, dan ga ik eerst met 2 intakeformulieren aan de slag die je vooraf invult. Zo krijg ik alvast een goed beeld van je klachten en algemene gegevens, wat ons helpt om gericht het intakegesprek in te gaan. Tijdens de intake bespreken we de ingevulde vragen verder bekijken we samen welke klachten prioriteit hebben en welk onderzoek nodig is om bepaalde zaken uit te sluiten of te bevestigen.

Bloedonderzoek 

Het bloedonderzoek wordt afgenomen via een veneuze bloedafname. Wat kunnen we uit dit bloedonderzoek halen? 

Over het algemeen zie je bepaalde balkjes in het rood of groen staan en dan zie je daar de exacte waarden bij dus de hoeveelheden van een bepaalde stof. 

Er kan gekeken worden naar de gezondheid van ontgiftingsorganen zoals lever en nieren, die invloed kunnen hebben op hormonale problemen, histamineproblemen of eventuele voedselintoleranties.

Maar kan ook problemen geven door toename van toxische stoffen uit onze omgeving uit cosmetica, uit kleding, geurkaarsen of de vervuilde buitenlucht. 

Ook andere organen zoals de darm en alvleesklier kunnen via bloedonderzoek worden beoordeeld. Zo kunnen we onder andere controleren op allergieën (IgE-reactie) en voedselintolerantiesVoedselintoleranties (IgG-reactie). 

voedselintoleranties delft

Hoe zit het met de vetstofwisseling? Dan kun je totaal cholesterol meten, triglyceriden (belangrijke marker voor de gezondheid van je bloedvaten, het LDL/HDL cholesterol en de ratio daartussen en homocysteine (of je bloedvaten wel of niet gezond zijn). Verder nuchtere glucosewaarden of HbA1c. 

Een uitgebreid hormoonprofiel is beter via speeksel. Maar oestradiol en testosteron in bloed kan ook. 
De schildklier kan ook gemeten worden en dan zijn waardes als TSH, T3, T4, rT3 mogelijk.
De schildklier is een regelneef onder invloed van het immuunsysteem. Het immuunsysteem bepaalt hoeveel energie de schildklier krijgt. Want alles is vaak een energieverdelingsprobleem. De schildklier moet ervoor zorgen dat T4 omgezet wordt naar T3, maar als het immuunsysteem teveel aanstaat door bijvoorbeeld een virusinfectie of een bacteriële infectie of een voedselintolerantie. Dan wordt het omgezet naar rT3 of tewel reverse T3. De organen gaan dan in een slaapstand, wachtend op T3, we hebben dan een energie tekort, bij een traagwerkende schildklier. Dat zien we in spieren, banden, pezen, dan hebben mensen veel blessures, mensen krijgen slechte nagels, je huid verliest wat elasticiteit. 

Hs-CRP kan ik ook testen om te kijken of er laaggradige ontstekingen zijn. Dit kan tot algemene vermoeidheid zorgen, een klein beetje last van je buik, een immuunsysteem wat altijd actief is, dus vaak verkouden en elk griepje pakken.
IJzertekort is ook mogelijk om te meten met verschillende parameters als HB en ferritine.

HB (hemoglobine) verstuurt zuurstof van de longen naar de lichaamsweefsels. Gebeurt dit niet, dan heb je vaak een laag energie. En ijzer is ook onderdeel van HB. Ferritine is een eiwit dat ijzer opslaat in je lichaam (ook te meten).

Vitaminen en mineralen kunnen ook worden getest. Vooral de B-vitamines zijn erg belangrijk omdat ze verantwoordelijk zijn voor heel veel omzettingsprocessen in ons lichaam of ook wel de methylering. 

Vitamine D is natuurlijk belangrijk vooral in de winter. Dit kan ook los gemeten met een vingerprik zelftest

En we kunnen kijken naar de vetzuurbalans, omega 3 ten opzichte van omega 6, voor een goede celfunctie. Dat afvalstoffen uit de cel kunnen en voedingsstoffen in de cel wat een belangrijke voorwaarde is voor onze gezondheid. En mineralen kunnen bepaald worden als kalium, natrium en calcium. Maar niet alles is heel stabiel in het bloed, zoals magnesium. 

Tekort aan magnesium kan beter worden bepaald aan de hand van bepaalde klachten, zoals bepaalde krampen of bijvoorbeeld last van een trilspier op je oog. Of aan de hand van jouw voedingsinname. 

Hoe gaat het dan in zijn werk ?

Ik neem namelijk niet zelf het bloed af, maar je kunt naar een prikpunt bij jouw in de buurt. Je maakt een afspraak bij het prikpunt en dan kun je daar met het formulier en buisje(s) naar toe.
Soms moet het nuchter hangt ervan af wat voor onderzoek het is. En daarna stuur je het snel via de post op naar het laboratorium. Aangezien bloed niet al te lang houdbaar is, zo’n 48 uur, moet het snel na afname gebeuren. Op maandag, dinsdag of woensdag is het beste, want als het in het weekend aankomt, kan het niet direct bekeken worden. En dat zou zonde zijn. En als het warm weer is, kun je het beter bij een PostNL punt inleveren dan in de brievenbus stoppen ivm de hitte in de brievenbus. 

Binnen 10 dagen zijn de uitslagen klaar en krijg je een email met het resultaat van de bloedafname. En die ga ik dan analyseren en in een plan gieten en dit bespreken we dan vervolgens in een vervolgconsult. 

Heb jij dus last van vage klachten, zoals dunner wordende huid of haar, hoofdpijn, moeheid dan kunnen we met bloed en een algemene checkup kijken of er dingen spelen. 

Ontlastingsonderzoek 

Hier kun je heel veel informatie uithalen en er zijn verschillende gradaties mogelijk, van hele kleine onderzoeken tot hele uitgebreide darmflora screening onderzoeken. 

Er wordt altijd ook gekeken naar de kleur, de consistentie en de PH waarde van de ontlasting. Een lage PH-waarde kan duiden op een slechte opname van koolhydraten of vetten en een hoge PH-waarde kan duiden op het gebruik van antibiotica, aanwezige ontstekingen of een darmflora die heel erg uit balans is. 

De kleur is belangrijk en zegt vaak wat over de vertering en de consistentie zoals brijig of te hard. 

De darmflora verhouding is ook belangrijk. De residente flora is de darmflora die zich ontwikkelt in de eerste levensjaren en is net zo persoonlijk als je vingerafdruk. Het is je basis en de exacte samenstelling ontwikkelt zich dus op jonge leeftijd. Je hebt soorten als de bacteroides, de bifido’s, de ecoli, enterococcus en de lactobacillen. 

De enterococcus verteren je eten, maar ze produceren ook vitamines. De bifido’s zijn voornamelijk voor ondersteuning van ons immuunsysteem en bij de regulatie van eventuele voedingsintoleranties. Dus je zou een tekort kunnen hebben aan bifido bacteriën bij een eventuele voedingsintolerantie.

Verder kan ik ook kijken naar de gisten en schimmels, zoals een candida. Maar ook welke vorm van candida, zoals een candida albicans. Een candida maar ook schimmels hebben als het ware een soort naaldjes die door de darmwand heen prikken en daar voor een hoop rotzooi kunnen zorgen en bijdrage aan een dysbiose.

Ontstekingsfactoren zijn ook belangrijk. En kijken of er sprake is van een leaky gut. Leaky gut is eigenlijk geen goede term want je hebt geen gaten in je darm maar je hebt een hyperpermeabiliteit. De zeef is te grof, er kunnen dingen in je darm en bloedbaan komen die er niet in horen, want je darmwand functioneert niet goed als zeef. 

Dat kunnen we zien aan markers als zonuline of a1- antitripsine. We kunnen ook kijken naar de belasting van het immuunsysteem in de darmen, een groot deel huist achter de darmen.

Vermoeden we een voedselintolerantie dan kunnen we de specifieke marker EPX ook nog terugvinden. Die staat dan ook erg hoog. 
darmflora delft

Belangrijk is om meer markers tegelijk te testen, dan is het makkelijker om verbanden te zien. 

Hoe gaat het nou zo’n ontlastingsonderzoek ? Je krijgt een setje thuisgestuurd en daar zitten duidelijke instructies bij. Deze buisjes gaan net als bloedonderzoek ook in een envelop en in de brievenbus. En binnen 10 dagen heb je de uitslag binnen. 

Speekselonderzoek 

Het kan een fijne tool zijn met name voor hormoon problematiek. Bij bepaalde afwijkingen kunnen we dat het beste testen in speeksel. 

DHEA en cortisol bijvoorbeeld. Cortisol is het stress hormoon maar is ook een belangrijk hormoon om de stress reactie weer uit te zetten samen met adrenaline en noradrenaline. Dat geldt ook voor een ontstekingsreactie. 

Cortisol is vaak in de ochtend onder invloed van daglicht hoog waardoor we wakker worden en ons wakker voelen. Aan het einde van de dag neemt het af waardoor melatonine aangemaakt kan worden, ons slaaphormoon en kunnen we rustig gaan inslapen. 

Zien we problematiek waarbij we heel erg moeilijk in slaap kunnen komen of heel moe zijn bij het opstaan alsof je nog niet uitgeslapen bent. Of bij een slecht bioritme bij mensen die nachtdiensten moeten draaien

Cortisol kunnen we eventueel meten als je slecht herstelt of het vermoeden van een burnout hebt of als je heel stressgevoelig bent. Dan kunnen we DHEA en cortisol samen meten en dan maken we een dagprofiel door op verschillende tijden op de dag speeksel af te nemen. 

DHEA, het antistress hormoon, het stressmanagement hormoon ook wel, wordt daarbij ook meegenomen. Dan weten we ook of je wat weerbaarder bent tegen stress of dat je juist stressgevoelig bent. 

Afhankelijk van jouw klachten kiezen we het meest geschikte onderzoek en kunnen we aanvullende markers testen. Meten is weten. Het is fijn als nulmeting en aan het eind van het traject kan ook een hertest eventueel gedaan worden. 

Neem contact op voor meer informatie als je last hebt van vage klachten of als je preventief onderzoek wilt laten doen. 
Mijn praktijk is in Delft in het Delftstede gebouw. 

 

Scroll naar boven