Veelgestelde vragen Over Probiotica en Prebiotica

probiotica en prebiotica

Het leek me in dit blog wel leuk om even veelgestelde vragen te beantwoorden over prebiotica en probiotica. 
Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in hun darmgezondheid, en terecht! Onze darmen worden niet voor niets ons ’tweede brein’ genoemd. Maar wat is nu precies het verschil tussen probiotica vs prebiotica? Wat zijn de gezondheidsvoordelen en wat zijn voedingsbronnen van beide soorten ? 
Mis je nog vragen, stuur me een mail dan kan ik de vraag ertussen zetten. 

FAQ probiotica en prebiotica darmen

Probiotica zijn levende bacteriën die, wanneer ze in voldoende hoeveelheid ingenomen worden, de samenstelling en activiteit van jouw darmflora positief beïnvloeden. Ze kunnen helpen de balans tussen gunstige en schadelijke bacteriën te herstellen. Ze zijn aanwezig in gefermenteerde voedingsmiddelen en in supplementen.

Prebiotica is goed voedsel voor de gunstige bacteriën, bestaande uit voedingsvezels. Die bacteriën kunnen daardoor zorgen voor een gezond darmmicrobioom, immuunsysteem, darmwand en slijmlaagen een krachtige afweer tegen nare micro-organismen. 

Probiotica zitten in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals: 

  • Yoghurt (ongezoet)
  • Kefir
  • Zuurkool
  • Kimchi
  • Kombucha
  • Miso

✓ Dagelijks 5-10 gram prebiotica
✓ Gevarieerde bronnen gebruiken
✓ Geleidelijk introduceren
✓ Combineren met probiotica

Antibiotica doden niet alleen slechte, ziekmakende, bacteriën maar kunnen ook de gunstige bacteriën in je darmen aantasten, wat leidt tot een verstoorde darmflora en een grotere kans op diarree en andere spijsverteringsproblemen. Probiotica zijn belangrijk i.c.m. antibiotica omdat ze helpen de natuurlijke balans van je darmflora te herstellen. 
Laat minimaal 2 a 3 uur tijdsverschil zitten tussen de inname van het probioticum en een eventueel antibioticum.

Ja, maar neem ze niet op hetzelfde moment in. Wacht minimaal 2 uur tussen antibiotica en probiotica. Het kan helpen om darmklachten door antibiotica te verminderen.

Start indien mogelijk op dezelfde dag met zowel een antibioticum als probioticum supplement. 

Kies voor een product waarbij vermeld staat: bacteriegroep, bacteriestam en stamnummer. De effecten van de ene stam en stamnummer kan heel anders zijn, dan de andere stam en stamnummer.

Vraag bij de fabrikant na of de stammen maagzuur-en galsapbestendig zijn.

Neem producten waarbij het aantal levende bacteriën (CFU’s) gegarandeerd is tot een bepaalde datum.

Neem een dosis van minimaal 1 miljard CFU’s per dag. Voer de dosering voorzichtig op.









Groenten (zoals ui, knoflook, prei, asperges) en fruit (zoals bananen, vooral als ze nog wat groen zijn), zijn belangrijke bronnen. Daarnaast volle graanproducten denk aan havermout, rogge en volkoren varianten. Verder peulvruchten en bijvoorbeeld chiazaad. 

Lees meer over vezels

  • Betere spijsvertering
  • Sterker immuunsysteem
  • Verbeterde opname van voedingsstoffen
  • Mogelijk positief effect op mentale gezondheid
  • Minder kans op darmklachten

Er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend van probiotica. Soms kun je de eerste week wat last krijgen van onrustige darmen, winderigheid of een veranderd ontlastingspatroon. Dit gaat vanzelf over en je kunt gewoon doorgaan met het gebruiken van het probioticum. 

Probiotica zijn geen medicijn, maar een voedingssupplement, net als bijvoorbeeld vitamines. Stuur een mail om te vragen welke probiotica past bij jouw klachten. Of informeer waar je een kwalitatief multispecies probioticum kunt kopen. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat probiotica de gezondheid kunnen ondersteunen, symptomen kunnen verminderen en soms zelfs aandoeningen kunnen voorkomen. 
Probiotica blijken niet alleen effectief te zijn bij aandoeningen van het maag-darmkanaal, zoals PDS of obstipatie, maar ook in de rest van het lichaam. 

Hierbij kan gedacht worden aan allergieën, urineweginfecties of depressie. 

Hieronder een overzicht van belangrijke aandoeningen waarbij het effect van probiotica onderzocht is: 
-Antibiotica (diarree als gevolg van antibioticagebruik maar ook het risico op gezondheidsproblemen later)
-Darmontstekingsziekten, zoals Crohn, colitis ulcerosa
-Allergische aandoeningen, zoals eczeem, hooikoorts
-Mentale aandoeningen, zoals depressieve klachten en migraine
-Obstipatie en (reizigers)diarree
-Metabole aandoeningen, zoals diabetes type 2 en obesitas
-Urineweginfecties en schimmelinfecties
-Migraine
Huidproblemen, zoals acne

De meeste probiotische bacterien worden al eeuwenlang probleemloos geconsumeerd in de vorm van gefermenteerde voeding, zoals lactobacillen in zuurkool. 
De Nederlandse Voedsel en Warenauthoriteit heeft ook een risicobeoordeling gedaan van probiotica. Volgens deze beoordeling vormen voedingsmiddelen met probiotica geen risico voor gezonde consumenten inclusief ouderen, zwangeren en zuigelingen. (informeer vooraf welke geschikt zijn). Mensen met een sterk verminderde werking van het immuunsysteem of ernstige darmziekten wordt geadviseerd om eerst te overleggen met hun arts. 

Dit kan voordelig zijn omdat prebiotica als ‘voeding’ dienen voor probiotica. Dit wordt ook wel een synbiotisch effect genoemd.

Volg de bewaarinstructies op het etiket. Veel probiotische producten moeten gekoeld bewaard worden om de bacteriën levend te houden.

Ja, ik heb sinds kort aangesloten bij het Microbiome Center (Evidence-based personalized microbiome treatment). Hieraan nemen meer dan 600 artsen deel en zijn er al meer dan 10000 clienten voorgeweest met een 72% tevredenheid. Aan de hand van vragenlijsten en eventueel een microbioomonderzoek wordt een gepersonaliseerd recept uitgeschreven en door de apotheek klaargemaakt. Informeer naar deze mogelijkheid via mijn contact pagina. 

Een multispecies product (probiotische supplementen die meerdere verschillende bacteriestammen en soorten tegelijkertijd bevatten) is goed om te nemen als je verder geen darmonderzoek hebt laten doen. Maar heb je dit wel gedaan, dan zijn er bijvoorbeeld speciale stammen voor obstipatie of voor ontstekingen remmen, stammen voor het verbeteren van de darmwand etc. Informeer naar opties. 

Een gezonde darmflora is dus essentieel voor je algehele gezondheid. Door bewust pro- en prebiotica toe te voegen aan je voedingspatroon, ondersteun je je darmen op een natuurlijke manier. Begin rustig en luister naar je lichaam.

Wil je meer weten over het optimaliseren van je darmgezondheid? Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek

Scroll naar boven